artykuł hasłowy:  zakwasić
Szczegóły:
Typ | Jednostka pochodzi ze Słownika staropolskiego |
---|---|
Rodzaj | nieciągła autosemantyczna |
Numer | (1) |
Jednostka nieciągła | chleb zakwaszony |
Definicja | 'poddać fermentacji zakwaszającej, uczynić kwaśnym, fermentare': chleb zakwaszony 'chleb z mąki poddanej fermentacji bez drożdży, panis e farina sine faece fermentatus': |
Semantyka | |
Przykład w transliteracji | In pane... fermentato nye w oprzaskownem (i. e. w nieoprzaskownem) chlebe,... zakwasonem albo zagnyeczonem,... w quasonem ch<l>ebe 1413–4 |
Przykład w transkrypcji | In pane... fermentato nie w oprzaskownem (i. e. w nieoprzaskownem) chlebie,... zakwaszonem albo zagniecionem,... w kwaszonem ch<l>ebie 1413–4 |
Lokalizacja | JA XIV 503. |