Schemat klasyfikacyjny SPJS
2.1.6.2. ŚRODKI SPOŻYWCZE. POTRAWY - jednostki:
bałwan (2); brotfas (1); (brytfanna) brutfanna (1); cebrówka, cębrówka, czebrówka (1); cedzić (1); (S) cukara, cukiera (1); cukier (1); czyściec (5); drobienie (1); drożne (1); dynar (1); dzieża (1); dzieżka (1); dzieżka (2); flak (2); galareta, galreta (1); (S) gaza (1); gąszcz, gęszcz (3); giejślic (1); gnieść, gnieść się (2); gogielsa, goglosa (1); gorbuda (1); 1. goździk, gwoździk (5); gradobitka (1); gramatyka, grumatka (1); groch (2); (S) gruca (1); jabłecznik, jebłecznik (1); (S) jadło (1); jajce, jejce (2); jajce, jejce (3); jaje (2); jajecznica (1); jajecznik (1); jątrznica (2); jedza (1); jedza (2); jedzenie, jedzienie (2); jedziwo (1); jestny (1); jęczmienny (2); jucha (1); juszka (1); kapusta (4); kapustny (1); karmia (1); karmiczka (1); karmienie (1); kębłanie (1); kęs (3); kiełbodziej (1); kipieć (1); kisać (1); kisieć (1); kisiel (1); (S) (klusek) kloski (1); (kocioł) kocieł (1); kociołek (1); (S) koka (1); kołacz (3); krupnik (1); krupy (1); kruszcowy (1); kruszec (2); kucharka (1); kucharz (1); kuchcik (1); kuchmistrz (1); kuchmistrz (2); kuchnia (1); kuchta (1); (S) kucia czy kucja (1); kuś (?) (1); kwasić (1); kwaszenina (1); kwiat (7); kwiat (16); (S) lodowy (1); małdrzyk (1); 2. man (1); manna (1); masło (1); mielcarz (1); mielcuch, milcuch (1); miesić (1); mięsny czy mięśny (1); mięsny czy mięśny (3); mięso (1); (S) (miodowniczkowa) miedowniczkowa (1); misa (3); mleczno (1); (moździerz) modżerz, moźgierz, możderz, możdżerz (1); 1. nadziać (1); nagotować (1); nakwasić (1); nasolić (1); nawarzyć (1); nazimne (1); obiedze (1); obrok (1); octowy (1); odrobina (1); odrobinka (1); ofiara, ofiera (3); ogryzek (1); okrasa (3); okrasić (5); omaszczenie (1); omaścić (1); (S) opieprzyć (1); osłodczyć (1); (S) osmaczyć (1); osolić (1); papin (1); parznia (1); pecyna czy pieczyna (1); penid (1); penid (2); 1. pica (1); 2. piec (1); pieczenia (1); pieczeń (1); (S) piekarzyk (1); pieprz, pierz (1); pieprz, pierz (5); pieprz, pierz (6); (pieprzny) pierzny (1); pieprzowy (1); piwowar (1); piwowarny (1); pokarm (1); pokarm (2); pokarmienie (1); polewka (1); potrawa (1); potrawiny (1); potrzeba (1); pożywienie (1); prasoł, presoł (1); prasołka (1); prażmo (1); przydatek, przydatk (4); przyprawiać (5); przyprawić (4); przyprawić (5); przywara (1); rosół (1); rosół (2); rozewrzeć (1); rozkoszny, rozkoszni (6); w rozmaczki (1); rozpasta (1); sadlny (1); salsa, szałsza (1); salsa, szałsza (2); (ser) syr (1); serzysko, syrzysko (1); siara, szara (2); skórzyce (1); skrobać (1); słodki (1); słodownia (1); słodownica (1); słodownik (1); słodowny (1); słodowy (1); smak (1); smaka (1); smażyć (1); smieś czy zmieś (1); soczewica, szoczewica, szoczowica (4); soczewiczny czy szoczewiczny (1); soczewny czy szoczewny (1); solić (1); solnica (1); solnica (2); solny (1); sól (1); sól (4); spiec (1); 1. spiża, czy też śpiża (1); sprawiać (6); strawa (1); szafer (1); szafran, szefran, zafran (1); śniadny (1); (średnie) śrzednie (?) (1); tarka, tarłka, terka (2); taszka (2); tłustość (2); tołpa (1); topienica (1); trawienie (2); trestka (1); tuczny (3); twardy (3); ukraszenie (1); ukwasić (1); upiec (1); upiec (2); upitwać (1); uprażyć (1); usmażyć (1); ustały (3); ustawać, ustawać się (4); uwarzyć (1); war (2); warz (1); warza (1); warzanie (1); warzenie (1); warzyć (1); warzyć (3); warzyć (4); warzywo (1); wczynić (2); 2. wędzić (1); wielkonocny, wielikonocny (2); winoczka (1); woda (6); woduch (1); wymoczyć (1); wystały (1); wywieść, wywieść się (23); zaginąć (9); zalewka (1); zamiesić (1); zamizać czy zamisać (1); zbić (cf. Zb-) (11); zginąć (cf. Zb-) (12); zginąć (cf. Zb-) (13); zsiadły (cf. Zb-) (3); zwarzenie (cf. Zb-) (1); zwarzyć (cf. Zb-) (1); zynzybar czy zinzibar (1); żarłoctwo, żarłoczstwo, żarłostwo (5); żufka (1); żur (1); żyto (11); żywienie (1); żywioł (3); żywot (26);